cart icon 0 0,00 
  • Twój koszyk jest pusty :(

Czy to najbardziej ekologiczny składnik kosmetyków? Ekstrakt z kakaowca na zmarszczki i utratę jędrności

Naturalna pielęgnacja to często domena osób znających cywilizacyjne zagrożenia dla planety. Babo tworzy kosmetyki dla świadomych konsumentów, którzy doceniają użycie szkła, przemyślane składy i formuły nietestowane na zwierzętach. Poniższy artykuł przybliży nam wspaniałe możliwości, jakie zapoczątkował w świadomości producentów ruch zero/less waste. Ekstrakt z kakaowca to nowoczesne źródło piękna, które niesie ze sobą szlachetne idee

Kosmetologia less waste

Kakaowiec właściwy uprawiany jest rzecz jasna głównie dla kakao. W kosmetyce znane jest zastosowanie masła kakaowego tłoczonego z jego nasion, ale… łupiny owoców traktowane były jako odpady. Wyrzucane stanowią zagrożenie dla chorób grzybiczych roślin na plantacjach, więc utylizacja wydawała się jedyną słuszną metodą radzenia sobie z problemem. Matka Natura jak zwykle wszystko przemyślała i łupiny okazały się być bogatym źródłem składników aktywnych, które można wykorzystać chociażby do pielęgnacji skóry. Antyoksydanty wyekstrahowane z kakaowca to absolutny hit przeciwzmarszczkowy! W łupinach, które do tej pory stanowiły problem dla plantatorów możemy doszukiwać się nowego, jeszcze bardziej ekologicznego i zrównoważonego podejścia do pielęgnacji.

Bogactwo składników kakaowca

To już nie słynne masło kakaowe wiedzie prym – pałeczkę przejmuje ekstrakt z kakaowca, który zawiera kwas jabłkowy, procyjanidynę B1 i C1, kwas rozmarynowy, apigeninę i kwas elagowy oraz flawonoidy. Testowany na probantach pod kątem odmładzania skóry wykazał właściwości nawilżające, poprawiające elastyczność skóry oraz wygładzające zmarszczki już w 3 tygodnie.

Skóra młodsza niż po kwasach

Choć metoda pozyskiwania i samo stosowanie ekstraktu z kakaowca w kosmetykach jest stosunkowo nowe i badania nad nim trwają, to niektóre z nich są niesamowicie obiecujące. Szczególnie dla skór dojrzałych z przebarwieniami.

Ekstrakt ze strąków kakaowca wykazał lepsze działanie przeciwko enzymom elastazy i kolagenazy w porównaniu z kwasem askorbinowym oraz ekstraktem z kory sosny, które są uznawane za doskonałe antyoksydanty dla cer dojrzałych, które tracą jędrność.

Lepiej niż słynna witamina C radzi sobie również z inhibicją wobec enzymu tyrozynazy. Tyrozynaza odpowiada za powstawanie przebarwień na skórze, które są jednym z najbardziej widocznych objawów fotostarzenia.

Poznaj NanoCacao

NanoCacao to lipofilna frakcja ziaren kakaowych zamknięta w nanoemulsji. Zawarty w ziarnach anandamid wytwarzana jest też przez mózg człowieka. Indukuje rozluźnianie mięśni i dobre samopoczucie. Jego receptory znajdują się również w skórze, więc NanoCacao ma szansę się z nim związać i działać antystresowo, relaksująco na mięśnie twarzy, co będzie powodowało zmniejszenie napięcia skóry, odmłodzenie i widoczną poprawę jędrności. NanoCacao znajdziesz w produktach z linii RELAX&SHINE.

Prosty sposób na healthy ageing

Ekstrakt z kakaowca jest wciąż składnikiem niszowym, ale możecie go znaleźć w dwóch produktach babo. Pierwszym z nich jest myjący olejek do demakijażu, który stanowi doskonałe zapoznanie z tym składnikiem. Sprawdź również antystresowe serum do twarzy babo, gdzie ekstrakt wykorzystaliśmy w celu rozluźnienia, wygładzenia i zmniejszenia napięcia skóry.

Healthy ageing zakłada właśnie takie prewencyjne, proste, acz skuteczne działania. Zdrowe starzenie zakłada, że nasze ciało zmienia się i te zmiany są piękne. My dzięki świadomej i przemyślanej pielęgnacji możemy wspierać skórę, dbać o jej komfort oraz realnie wpływać na jej piękny wygląd bez ingerencji naruszającej jej barierę.

 

Autor – Bogna Możdżeń


Źródła:

  • Efficacy of cocoa pod extract as antiwrinkle gel on human skin surface Azila Abdul Karim, Azrina Azlan, Amin Ismail, Puziah Hashim, Siti Salwa Abd Gani, Badrul Hisyam Zainudin, Nur Azilah Abdullah
  • Phenolic composition, antioxidant, anti-wrinkles and tyrosinase inhibitory activities of cocoa pod extract Azila Abdul Karim, Azrina Azlan, Amin Ismail, Puziah Hashim, Siti Salwa Abd Gani, Badrul Hisyam Zainudin, Nur Azilah Abdullah
  • Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring P Gasser, E Lati, L Peno-Mazzarino, D Bouzoud, L Allegaert, H Bernaerthttps://mibellebiochemistry.com/nanocacao
X
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu